NL    FR    EN

Maak hier je afspraak!

Een osteopathische consultatie bevat vier verschillende stappen:


➀ De anamnese:

De eerste consultatie bestaat uit een kennismakingsgesprek, waarbij een uitgebreide vragenlijst wordt doorgenomen om uw medisch verleden te kennen. Het is steeds handig om beeldmateriaal (zoals RX, CT scan, NMR, echo, ...) en/of resultaten van voorbije onderzoeken (zoals bv een bloedonderzoek) mee te brengen. Daarna volgt de anamnese, waarin de osteopaat vragen stelt over het klachtenpatroon om alzo een beeld te krijgen van de klachtenregio en van de structuur die verantwoordelijk kan zijn. Het is uitermate belangrijk dat de patiënt de osteopaat zo goed mogelijk op de hoogte stelt van zijn gezondheidssituatie, om mogelijke ernstige problemen (fracturen, ziektes, ...) uit te sluiten en indien nodig de patiënt door te verwijzen naar een huisarts.


➁ Het bewegingsonderzoek:

Via een manueel onderzoek gaat de osteopaat op zoek naar bewegingsbeperkingen in het hele lichaam, namelijk in het pariëtale, viscerale en craniosacrale systeem. Op deze manier kan de therapeut de oorzaak vinden van de klacht en een behandelingsschema opstellen.


➂ De behandeling:

Met behulp van manipulaties (indien nodig), mobilisaties en rektechnieken lost de osteopaat bewegingsbeperkingen in het lichaam op. De oorzaak van de klacht wordt aangepakt en de therapeut stimuleert alzo het zelfgenezend vermogen van ons lichaam, zodat alles weer in balans is. De behandeling is verschillend van patiënt tot patiënt en van klacht tot klacht. De gebruikte technieken zijn veilig, pijnloos en niet agressief. Er wordt geen apparatuur gebruikt, noch wordt er medicatie voorgeschreven.


➃ De nabespreking:

De osteopaat legt in eenvoudige en begrijpelijke taal uit wat de oorzaak van de klacht was en wat de behandeling precies inhield. Indien u vragen heeft: aarzel zeker niet om ze te stellen! Een goede communicatie en vertrouwen tussen patiënt en osteopaat staan centraal. Soms geeft de therapeut eveneens voedingsadvies of oefeningen mee. Een reactie op de behandeling is niet ongewoon en verdwijnt gemiddeld na 48 uur. Het lichaam moet zich namelijk aanpassen aan de nieuwe situatie. Sommige klachten verdwijnen onmiddellijk, anderen vergen meer tijd. Gemiddeld vraagt het drie tot vijf behandelingen voor de patiënt is hersteld, naargelang de klachten van acute of chronische aard zijn.